top of page

От "впредвид" до "преценям": четири необосновано тъпи правоговорни грешки


От хората в държава, която отказва да разпознае Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост като национален празник, не бива да се очаква много по отношение на правопис и правоговор. Но ако - макар укорима, националната грамотност е обяснима, то бъговете в изказа на политици, представители на културата и на медиите, са дразнещи като реч на Цвета Караянчева. При това някои грешки са толкова разпространени, че придобиват гражданственост и се настаняват трайно в езика като неизкореними езикови плевели. Ето четири от тях:


  1. Впредвид. Може ли някой да обясни как в живия живот "в" се съчетава с "пред"... Достатъчно е да си го представим като случка и едното отпада. И тъй като не може да вземеш "ввид", явно остава "предвид". Още повече че едно е човек да види, а съвсем друго - да предвиди. Тази ситуация ни води и към изрази от типа на "в анфас", но да не бъдем идеалисти. Отгоре на всичко окичването на "предвид" се дообогатява и с други странни предлози и представки, което води до екстремности като "на[в]предвид". Което пък на свой ред ни води до чудното...

  2. Отивам на Варна. Тази грешка е простима единствено за привържениците на хипотезата че Земята е плоска. Тогава спокойно човек може да иде и да се настани на нещо, в случая град. Повечето хора обаче не стъпват на града, а влизат в него. Вероятно отклонението се корени в изрази от типа на "отиваме на ресторант/бар/кино/майната си". Само че Варна е име на град, а не самия град. Та както не отивате на Стефан, да речем, така не отивате и на Варна. И помнете, едно е любимият да ви чака на легло и съвсем друго - в легло. Ситуациите са различни. Преживяванията - също.

  3. Панирам. Много неща може да панира човек, сред които пиле, кашкавал и дори сладолед. На мен лично ми се панира мозъка, когато някой, изпадайки в паника, се панира. Това е допустимо единствено в света на особено атрактивната анимация, но ако не сте анимационенн герой, е много по-вероятно да се паникьосате. Все пак можете да изпаднете а "паник-атака", а не в панираща атака. Та, без паника!

  4. Преценям. Тук можем да добавим също "намалям" или, не дай Боже, "оценям". Не знам защо хората са така стиснати на срички, та пестят тая пуста "-ва", но цитираните думи просто не съществуват.

И това е само за правоговора. Правописът по-добре да не го захващаме, че е демоде. А пълният и кратък член са си за отделен труд. Но - както казваше един предподавател в Пловдивския университет: "В повечето езици определителният член е предпоставен. В българския обаче не е така. Което още веднъж доказва, че това, което на хората им стърчи отпред, на нас ни е втъкнато здраво отзад". (Не отзаде). Та така. Говорете правилно или мълчете повечко. Второто е за предпочитане.

2275 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Comentários


bottom of page