top of page

Отнесен от вихъра: Валери Симеонов

Щом диалект удари, и глупост не затихва, вероятно по телевизията показват:


а) репортаж от Женския пазар в София

б) изказване на български политик

в) комедийно шоу


За всеобщо съжаление най-честият верен отговор е [бе]. Всеобхватната логорея, поразила представителите на не една и две политически сили, превзема новинарските емисии и публицистични предавания в пандемични мащаби, и щетата е далеч по-голяма (че и по-трайна) от тази, причинена от Covid 19. Но дори на фона на безпомощното дърдорене на Дани Кирилов, на наглите нотки в празнодумието на Деница Сачева, на неспирния патос в тембъра Корнелиен или на неавтентичния български на Мустафа Карадайъ, обединението на самонабедилите се за политически патриоти успява да блесне с неподправен вербален звън.


Кастът на комедията с горчив хорър привкус, озаглавена "Обединени патриоти", сам по себе си е достоен за научно изследване в не една и две области на човешкото познание. Томове могат да бъдат изписани за характерните особености на Каракачанов, Сиди, Контрерас и други носители на традиционни и изконни български имена, включени в списъка на славната ни националистическа върхушка. И всичко това без Волен (но млъкни, сърце). Ала дори вечно превъзбуденият наш си роден Хер Флик, познат още като Ангел Джамбазки (от турски - джамбазин - някой, който много се пазари), бледнее пред всяка медийна изява на славния ръководител на НеСеФеБе - бинесменът, вицепремиерът, човекът Валери Симеонов.

НФСБ и ВМРО, въплътени от Валери Симеонов и Андрей Слабаков,

в страстна коалиционна прегръдка, вдъхновена от плаката

на филма "Отнесени от вихъра" (1939г.)


Да бихме имали по-щастлива съдба като нация, В.С. можеше да сложи в малкото си джобче самия Калоянчев в образа на Бай Ганьо, при това като натуршчик. Липсва му само мустакът, но това е поправимо. Ала не, стриктно спазвайки националния уклон всеки да се занимава с това, в което най не го бива, наш Валери се е нагърбил да оправя нацията. И я оправя вече почти петилетка като в лош български филм - грубо, неестетично, с много шум и хрипове.


Валери има рядък талант. Някак успява с всяка своя публична изява да каже нещо, от което да ти стане неудобно тип "cringy". Ако някой не знае какво означва тази дума да си пусне произволни изказване на Цвета Караянчева и веднага ще го изпита. Но да се върнем на Симеонов и на авторската му insult комедия, която ни поднася с хъс на особено недаровит участник в риалити предаване за таланти. Само дето смехът е за наша сметка. И тя излиза солена.


Не е нужно човек да е психиатър, за да анализира с лекота причините за неествествената фиксация на нашия герой към две теми: цигани и гейове. Можем само да предполагаме дали двете в комбинация мокрят сънищата му, но наяве той съумява на въпроса "Какво е времето навън?" да отговори нещо в стил: "Такова, че джендърите искат да ни превземат и да наложат трети пол и грабеж на циганите." Нещо подобно се случи по време на поредната му медийна изява в БНТ, разбира се от далечно разстояние - знаем че народната любов бди на входа на телевизията, и май-май Валери не ще да се окъпе в нея. Ако имате много свободно време и никакво уважение към него, можете да я видите тук:Всичко около този телевизионен Алеков персонаж щеше да е много забавно, ако беше в друг жанр, различен от упражняване на реална власт. Защото НФСБ, основно в лицето на на Валери Симеонов, има неестествено обилно присъствие спрямо електоралната си подкрепа. При последните парламентарни избори "Обединените патриоти" събират 9,31% от бюлетините при 54.07% избирателна активност. Дори да пренебрегнем факта, че основният вот е за ВМРО, реалната подкрепа към партията на Симеонов е под 3% - или доверието към НФСБ е по-малко 1,5% сред всички българи. Въпреки това след като се намърдаха властта почти буквално през задния вход (може би за това все ги влече гей темата) "патриотите" обсебиха медийното пространство с език, който е - в най-добрия случай - агресивен и насаждащ омраза към всевъзможни части от обществото - при това на обидно ниско ниво. Свободата на словото у нас е изкривена точно както разбирането за демокрация - превърнати са в пародия на иначе изконни за този тип политическо управление ценности. Така безнаказано Валери Симеонов обижда, квалифицира, провокира негативно отношение или (ин)директно призовава към агресия. Нека вземем само фрагмент от вече споменатото му интервю:


"...С оглед пък върховенството на закона там е... Ще се води една доста продъжителна, бих казал, и тежка битка, по отношение..., защото разбирането на Европейската комисия за върховенството на закона това е даване прекалени права и свободи на лесбийки, гейове, травестити... това, даване на прекалено големи права на маргинални групи до такава степен че те едва ли не те да диктуват и да перифразират буквата на закона. Неща, с които ние, патриотите, не сме съгласни и ще се борим! Това си е наша кауза от самото създаване на коалицията."

"Денят започва с Георги Любенов", 20.09.2020 г.

[Криволиченията на мисълта са запазаени в оригинал.]


Може би е време някой да обясни на господин Симеонов, че прекалени права няма. Има злоупотреби, но не с права, а с власт. С начин на говорене. С употреба на понятия като "маргинали" - например защото самият той лесно може да попадне в обсега на тази дума най-малкото в политически смисъл. Подобни изказвания - а в последните четири години те са стотици, може би и хиляди - не водят до възход на нацията. Съвсем обратното - подклаждат къде исторически обосновани, къде изкуствено подклаждани разделения в това, което е останало от вътрешнобългарската общност. Горчивата ирония от присъствието на хора като господин Симеонов е превръщането на израза "обединени патриоти" в своеобразен социален оксиморон - защото те водят до разделение със съвсем не патриотични последици на национално ниво.


За Валери краят е близо - вероятността НФСБ и ВМРО да се свият до медийни сензацийки и партийни телевизии на извънпарламентарни сили с кабелно покритие е значително. Опасявам се че нито селяшките му разправии с нощните заведения, нито квалификациите към децата с увреждания, ще липсват някому. Но някак не бива да се радваме прибързано на тази предизвестена обществена смърт. Защото освен неизбежната полузабрава и неприятния на вкус присмех, който ще оставят като тлъста, впита във военна униформа и бургаски диалект диря, обединените идиоти ще ни завещаят и трудно заличимите призиви за насилие, подигравки към болни деца, квалификации към хора с различен етнос, религия, сексуалност или дори политическо разбиране от техните. И има опасност дори онзи особено извратен травестистизъм, под който се опитват да прикрият фашистките си възгледи, да не ни се стори просто отвратително смешен. Защото се вижда, че дори през тесния електорален процеп славната им дружина умее да се промъкне и настани във властта чак на ниво вицепремиери и заместници в Народното събрание.


Остава надеждата за разум у хората. Въпреки данданията. Въпреки сеира. Въпреки омразата. И нека именно Валети и компания са отнесените от вихъра. Че иначе има съвсем реална опасност да се случи нещо съвсем не смешно, но пък много страшно.162 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Comments


bottom of page